SMOOSH

CROMOTERAPIA: culorile in garderoba ta

Culorile și emoțiile

Fiecare nuanță de culoare trezește în noi emoții pozitive sau negative și este capabilă să întărească capacitatea de a empatiza cu lumea exterioară; culoarea este până în prezent, poate cel mai miraculos antidepresiv.

Nu este ușor să echilibrăm energia corpului nostru, dar obținerea combinațiilor potrivite de culori în vestimentației poate fi un remediu eficient pentru îmbunătățirea modului în care ne conectăm cu sinele nostru interior.

Există câteva reguli de bază pentru a crea combinații excelente de culori, acestea sunt exemplificate prin diverse scheme de culori precum cele de mai jos:

 • Schema de culori care constă în gruparea culorilor de aceeași nuanță, dar cu luminozitate și saturație diferită, aceasta provoacă un sentiment de unitate și transmite direct mesajul culorii.
 • Schema de culori analogă care constă în combinarea culorilori similare. Aceste combinații de culori au de obicei o culoare primară sau secundară cu una sau mai multe culori terțiare lor.
 • Combinație de culori cu tonuri adiacente care funcționează bine mai ales când corpul care poartă obiectul vestimentar este în mișcare, deoarece se obține un „efect magic” vizual.
 • Combinație de culori cu nuanțe opuse sau tonuri diferite care conferă o claritate deosebită corpului.
 • Combinație de culori complementare care creează un contrast puternic.

Lauren Mycroft – „A Big Love”

Când vrem să combinăm mai multe culori laolaltă, dacă simțim că nu se potrivesc, ar trebui să acordăm mai multă atenție nu doar combinației de culori în sine, ci mai ales zonei și ordinii de aranjare a hainelor.

Există trei „reguli” de care trebuie să ținem cont atunci când ne uităm în garderobă pentru a decide cu ce să ne îmbrăcăm și sunt alcătuite din trei cuvinte care fac parte din dicționarul modei: saturație, nuanță și luminozitate.

Saturație

Să știm cum să controlăm intensitatea unei culori. De exemplu, roșul carmin este extrem de renumit pentru că iese în evidență printre alte tonuri de roșu cu saturație scăzută, cum ar fi un roșu pal cu subton de roz.

Nuanță

Este esențial să recunoaștem diferențele dintre nuanțele existente; pentru a face acest lucru trebuie să luăm ca punct de referință culorile din natură, cum ar fi cerul sau marea.

Luminozitate

aceasta trebuie aplicată țesăturii, chiar și așa se poate obține o gamă largă de culori pornind de la nuanțe pastelate cu o luminozitate mare, până la culori mai închise și mai sumbre precum roșu vin și verde mușchi, care au un nivel foarte scăzut de lumină.

Kate Ausburn- Shock Bay, Australia.

Acestea sunt câteva exemple de combinații de culori care nu ar trebui să lipsească niciodată într-o garderobă:

 • ‘Dirty’ white + plain white, este un ‘fashion combo’ care a devenit foarte popular în ultimii ani, deoarece albul de diferite nuanțe pentru partea de sus și de jos a ținutei oferă un aspect curat și sofisticat, care poate fi ușor combinat cu diverse accesorii;
 • Gri + alb, în ​​funcție de modul în care sunt distribuite în ținută, conferă o stare de  calm, simplitate, dar conferă și o notă de profunzime;
 • Albastru deschis + albastru închis, este o combinație atractivă care creează o senzație de liniște, este perfectă pentru sezonul cald de vară;
 • Off-white + bej, această combinație ne duce cu gândul la un stil vestimentar conectat cu natura;

 

 • Bej + maro, este în mod cert un combo fashion de toamnă sau iarnă, dar nu ar fi deloc rau să-l încorporăm și ca ținută de primăvară sau vară. Sunt culori plictisitoare la prima vedere, dar aparențele sunt înșelătoare, acestea se schimbă complet dacă sunt îmbunătățite cu accesoriile potrivite. În plus, dacă ținuta este alcătuită dintr-o rochie sau o fustă lungă creează un vibe chic, în timp ce dacă este o vestă tricotată sau o bluză, va crea o ținută cosy. Aceste două culori sunt fără dar și poate o combinație foarte versatila;
 • Roz + mov, cu siguranță sunt greu de folosit ca „ținută de zi cu zi”, dar totul depinde de cum le încorporăm. Este o combinație cromatică care exprimă frumusețe și mister. Mulți ar defini-o ca fiind una excentrică;
 • Roz + portocaliu, aceste două culori ar alcătui ținuta perfectă pentru cei care nu vor să folosească mai mult de două culori intr-o ținută sau care preferă să simtă o stare de unitate atunci când poartă haine;
 • Portocaliu + verde mentă, este un „combo pastel” alcătuit din două culori ușor diferite ca ton, dar care nu sunt complementare și combinate în mod corect, dau viață unei ținute elegante și îndrăznețe fără a exagera;
 • Mov + galben, de foarte multe ori este o combinație de culori însoțită de alb, acesta acționează ca bază pentru cele două culori complementare, scoțând și mai mult în evidență stilul colorat dar elegant;
 • Albastru + galben, este cel mai subestimat „combo fashion” din istorie, deoarece este considerat inconsecvent, mai ales datorită diferenței considerabile în ceea ce privește luminozitatea și saturația care există între albastru închis și galben strălucitor, însă aceasta combinație poate fi una foarte reușită dacă distribuția culorilor în ținută este una reușită. De asemenea contează foarte mult și cum alegem sa accesorizăm o asemenea ținută, ideal ar fi să folosim accesorii minimaliste în nuanțe neutre precum cele de alb.

Din această „listă de asortat culori” putem concluziona că în curcubeul de culori pe care decidem să le purtăm în fiecare zi regăsim confortul de care avem nevoie chiar și psihic. Prin confort înțelegem senzația de calm la nivel vizual sau plăcerea pe care o simțim atunci când purtam un cardigan în nuanța preferată.

Puterea culorii

Puterea culorii se manifestă atunci când aceasta se coordonează cu vibratiile emanate de trup și suflet, transpunând imaginea de sine pe care alegem să o arătăm celor din jurul nostru, în exterior. Felul în care ne îmbrăcăm scoate în evidență, de cele mai multe ori, temperamentul pe care îl avem și oferă libertatea necesară pentru a crea un spațiu care să ne identifice într-o lume atât de diversă, pentru a fi complet noi înșine.

fotograf: Prue Stent

Culoarea este atât de pătrunzătoare încât poate transforma percepția pe care noi o avem asupra lucrurilor sau persoanelor care ne înconjoară.

Culorile, cu toate nuanțele lor sunt pe deplin conectate la personalitate, tind să pună în valoare caracteristicile formei corpului care poartă haina și să dea sens emoțiilor și gândurilor care ne trec rapid prin minte atunci când le privim; acest lucru se întâmplă deoarece imaginația este puternic stimulată în contact cu fiecare culoare pe care o are o piesă vestimentară și nu numai.

SMOOSH